Własna książka kucharska - jak zrobić? | Crazyshop blog

Własna książka kucharska - jak zrobić

Wydawałoby się – nic trudnego, wystarczy tylko zanotować ulubione przepisy i gotowe… Niezupełnie. Oczywiście i w takiej formie książka prawdopodobnie spełniłaby swoje zadanie, niemniej jednak byłaby zapewne niezbyt praktyczna i całkowicie niezrozumiała dla osób innych niż jej autor, a przecież chodzi o to, by można było ją przekazać – np. dzieciom.

Co więc zrobić, jak sobie poradzić? Oto, co powinieneś wiedzieć o przygotowywaniu własnej książki kucharskiej. Łatwo, szybko, przyjemnie, a przede wszystkim niezwykle smacznie!

Jak zrobić własną książkę kucharską?

Przygotowywanie książki kucharskiej to proces, który trwa – chyba że tkwi w Tobie talent na miarę Roberta Makłowicza, wtedy prawdopodobnie wystarczy jeśli usiądziesz raz i zaczniesz opowieść… Dobra rada jest więc taka, aby zapisywać wypróbowane przepisy regularnie, zaraz po ich przetestowaniu, nie odkładać tego na później. Już po kilku dniach, a nawet po paru godzinach, można nie pamiętać dokładnie, co się zrobiło, co się zmieniło w stosunku do znalezionej gdzieś receptury. Tymczasem często to właśnie tego rodzaju drobiazgi mają największe przełożenie na to, jak smakować będzie gotowe danie – i jak dokładnie uda się je odtworzyć.

Zdecydowanie wygodniej będzie też skorzystać ze specjalnie przeznaczonego rozwiązania, jakim jest Notes na przepisy RODZINNE SMAKI lub przepiśnik DLA PRZYSZŁYCH POKOLEŃ. Różnią się projektem personalizowanej okładki, natomiast jeden i drugi zostały zaprojektowane właśnie po to, aby ułatwić robienie własnej książki kucharskiej.

Własna książka kucharska – od ogółu do szczegółu

Własna książka kucharska powinna zostać dobrze zaplanowana. Zdecyduj, w jakiej kolejności będziesz zbierać przepisy. Możesz zawczasu podzielić przepiśnik na części – np.:

  • przekąski, zupy, drugie dania, desery
  • dania mięsne, dania wegetariańskie, dania wegańskie
  • obiady do pracy, obiady na co dzień, dania świąteczne

Wybierz taki układ, jaki najbardziej Ci odpowiada – i jaki najlepiej pasuje do tego, co gotujesz najczęściej (lub też co zamierzasz utrwalić – dla siebie lub dla przyszłych pokoleń).

Kartka z przepiśnika, czyli jak zapisać konkretny przepis

Dostępne w Crazyshop.pl przepiśniki posiadają strony specjalnie przygotowane do tego, aby ułatwić Ci notowanie receptur. Każda strona podzielona jest na trzy części, na samej górze natomiast pozostaje miejsce na tytuł czy też nazwę dania.

W lewej górnej części powinny się znaleźć składniki. Należy tu wypisać, co będzie potrzebne do przygotowania danej potrawy, pamiętając o ilościach. Warto uwzględniać nawet pozornie oczywiste dodatki, które każdy – w teorii – powinien w każdej chwili mieć w swoim domu. W praktyce bywa z tym różnie i szkoda byłoby uświadomić sobie ten fakt będąc np. w połowie przygotowywania wybranego dania.

W prawej górnej części jest miejsce na wszelkie uwagi. Można tu wymienić sugestie ułatwiające przygotowanie potrawy, wspomnieć potencjalne wariacje (np. alternatywne nadzienie, polecane dodatki), zasugerować wykorzystanie pomocnych przyrządów jak choćby Siekacz do ziół z grawerem PREZENT DO KUCHNI DLA NIEJ.

Dolna połowa strony przeznaczona jest na opis przyrządzania. To miejsce na to, by opisać po kolei wszystkie czynności, jakie należy wykonać – i ponownie warto uwzględniać nawet te, które wydają się w tym momencie oczywiste. Lepiej nie zdawać się na własną pamięć, tylko notować wszystko skrupulatnie, by później nie było problemu.

Choć każdy może mieć swoją wizję tego, jak mogłaby wyglądać jego własna książka kucharska, taki akurat sposób zapisu przepisów jest uniwersalny, a przez to najwygodniejszy – zarówno dla piszącego, jak i dla czytającego.

 

Książka kucharska dla początkujących

Samodzielnie przygotowana, autorska książka kucharska dla początkujących? To wspaniały pomysł na prezent dla dzieci czy wnuków! W każdej rodzinie na pewno znajdą się takie przepisy, które chciałoby się utrwalić, przekazać kolejnym pokoleniom. To jedna strona. Druga – książka kucharska dla początkujących to także dobry sposób, aby zainteresować najmłodszych gotowaniem. Dlaczego mają uczyć się z niesprawdzonych przepisów z internetu, skoro najlepsza kuchnia to najczęściej kuchnia domowa, kuchnia mamy lub babci?!

W książce przeznaczonej dla tych, którzy dopiero rozpoczynają swoją przygodę z gotowaniem, warto pamiętać o podstawach, nie pomijać żadnych elementów związanych z kuchnią. Warto także rozpocząć od przepisów najprostszych, a przy tym efektownych – bo to one najbardziej zachęcą do prowadzenia dalszych kulinarnych eksperymentów.

Książkę można wręczyć w prezencie – uzupełniając ją także innymi upominkami. Deska do krojenia z grawerem RZUCAM MIĘSEM jest nie tylko bardzo praktyczna, ale też humorystyczna – poprawi nastrój nawet wówczas gdy w garnku coś pójdzie nie do końca po myśli. Do kompletu przyda się też podstawka pod książkę – delikatnie prowokacyjna i z pewnością zabawna MIEJSCE KOBIETY albo PRZEPIS. Każda z nich ułatwi gotowanie, zmniejszając przy okazji ryzyko zachlapania czy wybrudzenia leżącej pomiędzy składnikami książki.

Książka kucharska dla dzieci

Niezależnie od tego, czy ma to być książka kucharska dla dzieci czy dla dorosłych, jest jeszcze jedna rzecz, o której dobrze jest pomyśleć przed wręczeniem jej adresatowi. O czym mowa? O fartuchach… tak, nie zna ich wartości kto nigdy nie wybrudził białej koszuli pomidorowym sosem. Żarty jednak na bok – dobre prezenty to prezenty kompletne, a zatem zdecydowanie warto sięgnąć po fartuch (i podziękować samemu sobie później, gdy już sprawdzi się w praktyce).

Fartuch personalizowany PREZENT DLA PRZYJACIÓŁKI NA URODZINY to jedna z propozycji. Inną stanowią Fartuchy personalizowane RAZEM WYMIATAMY, przygotowane specjalnie dla tych, którzy zamierzają gotować we dwoje (tak, dwie osoby w kuchni to najczęściej podwójne ryzyko poniesienia strat na odzieży, ale też dwukrotnie więcej zabawy!).

Książka kucharska na prezent

Własna książka kucharska z pewnością ucieszy obdarowanego – zarówno wtedy, gdy będzie zawczasu wypełniona przepisami, jak też gdy pozostanie w nim miejsce na jego osobiste wpisy. Co jednak w sytuacji, gdy samemu nie ma się czasu lub nie czuje się na siłach do przygotowania autorskiej książki? Można sięgnąć po bardziej klasyczne – i nieco bardziej profesjonalne – rozwiązania, tym bardziej że literatura poświęcona kuchni jest niezwykle bogata i interesująca. Dla każdego znajdzie się coś ciekawego, np.:

  • Cooking on fire to istne kompendium wiedzy dotyczącej przygotowywania potraw na ognisku. Będzie to wielka gratka dla wszystkich miłośników gotowania na świeżym powietrzu, biwakowania czy grillowania.
  • Big Macs & Burgundy zaskakuje prowokacyjnym tytułem, który dobrze obrazuje to, co można znaleźć w środku. To zbiór instrukcji dotyczących parowania wina z potrawami, szereg fantastycznych porad, które zdecydowanie warto wypróbować!
  • Downton Abbey Afternoon Tea Cookbook to z kolei prawdziwa gratka dla miłośników słynnego brytyjskiego serialu, a także dla tych, którym wydawało się, że o herbacie wiedzą już wszystko. Otóż będą mieli okazję swoją wiedzę zweryfikować… i uzupełnić.

 

Co jest najważniejsze? By każdą z tych książek potraktować nie tylko jako wspaniałą, wciągającą opowieść teoretyczną, ale też by chociaż część z przepisów i wskazówek w nich zawartych wypróbować w praktyce, przekonując się samemu o kulinarnej magii.

*

Niejednemu marzy się własna książka kucharska. Jak zrobić ją w taki sposób, by była przystępna i efektowna wizualnie – wyjaśniliśmy powyżej. W związku z tym nie pozostaje już nic innego jak tylko życzyć wszystkim powodzenia. Doskonałych przepisów i oczywiście – bez tego nie mogłoby się obyć – smacznego!



Pomoc Crazyshop

Pomoc Crazyshop

Blog Crazyshop

Blog Crazyshop