Herbata – zaraz obok kawy – to jeden z najchętniej pitych napojów na świecie. Aromatyczny, rozgrzewający, pobudzający… a do tego pozostawiający wiele możliwości, bo przecież herbata herbacie nierówna. Istnieje wiele odmian i jeszcze więcej mieszanek oraz kompozycji, także niezwykle efektownych jak herbata kwitnąca. Jak parzyć taką herbatę?
Zanim przejdziemy do konkretnych sposobów parzenia kwitnącej herbaty, przyjrzyjmy się, czym jest – zarówno herbata kwitnąca, jak i herbata ogółem.
Rodzaje herbaty
Najbardziej popularna w Polsce jest herbata czarna, najczęściej z Chin, Indii lub Sri Lanki. Chętnie pity jest również earl grey – czarna herbata z dodatkiem bergamotki (np. angielska HERBATA EARL GREY w ozdobnej puszce lub herbata na prezent DLA KOBIETY). Jakie wyróżniamy główne rodzaje herbaty?
- czarna – np. Yunnan, Assam, Darjeeling, Cejlon
- zielona – do najbardziej cenionych należą chińskie i japońskie zielone herbaty (te ostatnie tworzą wspaniały zestaw prezentowy HERBATY ZIELONE z Japonii)
- biała – zaliczana do najdroższych herbat
- żółta – jedna z najrzadziej występujących odmian
- czerwona, puerh – obdarzona silnym aromatem, poddawana jest fermentacji
Czy wiesz, że… przekonanie o tym, że czarna herbata nabiera swojego charakteru wskutek fermentacji jest błędne. Nie chodzi tu – wbrew powszechnemu mniemaniu – o fermentację, a oksydację, czyli utlenianie. W przypadku białych i zielonych herbat oksydacja zatrzymywana jest tak szybko, jak to możliwe, czarnej herbacie natomiast pozwala się utleniać zdecydowanie dłużej. Samo zaś fermentowanie ma miejsce w przypadku herbat typu puerh.
Istnieją też inne napary czy napoje powszechnie nazywane herbatami, choć z herbatą taką, jaką kojarzymy, nie zawsze mają wiele wspólnego. To np.:
- herbatki owocowe – w ich składzie najczęściej nie ma herbaty, jest za to hibiskus oraz różne dodatki aromatyczne
- matcha – sproszkowana japońska herbata o bardzo intensywnym kolorze (której zdecydowanie warto spróbować – w uzyskaniu najlepszego doświadczenia pomoże oryginalny zestaw do Matcha)
- yerba mate – to popularny m.in. w Ameryce Południowej napój, który także w Polsce kupić można w sklepach, również pod postacią „torebek” do zaparzania. Nie ma w nim jednak herbaty, a rozdrobnione liście ostrokrzewu
Herbaty towarzyszą nam na co dzień. Pijemy je rano, w południe, po południu i wieczorem. Często jednak nie zwracamy na nie większej uwagi, traktując je automatycznie jak coś oczywistego. Warto od czasu do czasu przełamać rutynę – i spróbować cieszyć się nawet tak niewielką, codzienną czynnością jak picie herbaty. Ta kwitnąca idealnie się w tym celu nadaje.
Można też sięgnąć po zestaw herbat w puszce bądź zestaw herbat smakowych ENGLISH TEA SHOP. Ciekawym pomysłem na prezent okazuje się personalizowana herbata sypana Z TWOIM TEKSTEM, czyli earl grey tak osobisty, jak tylko się da. Jeśli natomiast chcesz sprawić, aby parzenie i picie herbaty stało się czymś więcej, wypróbuj dzbanek z pokrywką i herbatę PREZENT DLA BIBLIOTEKARKI lub dzbanek z herbatą ZESTAW PREZENTOWY DLA NAUCZYCIELA. Każdy z tych kompletów zachwyci obdarowaną osobę!
Herbata kwitnąca – co to jest?
Jedną z atrakcji doskonale znanych zaawansowanym wielbicielom herbaty, ale też przykuwającą uwagę osób, które nigdy akurat szczególnie herbatą się nie interesowały, jest herbata kwitnąca. Co to jest?
Wbrew nazwie, nie chodzi tu o kwitnienie samej rośliny, która posłużyła do przygotowania herbaty. Podobnie jak inne napary, także herbata kwitnąca przygotowywana jest z już wysuszonych liści. Wyróżnia się natomiast tym, że liście te formowane są w specjalny sposób – najczęściej na kształt kuli, aczkolwiek są też inne możliwości. Wszystko to zależy od zręczności i umiejętności osoby przygotowującej – bo warto wiedzieć, że herbata kwitnąca zwijana jest ręcznie.
Najczęściej kwitnąca herbata przygotowywana jest na bazie liści herbaty zielonej i białej, niemniej jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby stworzyć ją na podstawie herbaty czarnej bądź jakiejkolwiek innej – oraz wybranych dodatków. Wewnątrz kuli uformowanej z herbacianych liści najczęściej umieszcza się kwiat. Może to być kwiat jaśminu, ale też amarantusa, lilii czy nawet chryzantemy.
Herbata kwitnąca NA PREZENT to zestaw składający się z sześciu różnych kul – po dwie na bazie herbaty czarnej, białej i zielonej.
Jak działa herbata kwitnąca?
Zastanawiasz się, w jaki sposób – jak działa herbata kwitnąca? Nie ma w tym przypadku żadnej większej tajemnicy. Zalana gorącą wodą herbaciana kula stopniowo nasiąka, poczynając od zewnętrznych liści, które zwiększają objętość i rozwijają się. Wywołuje to niezwykle spektakularny efekt otwierającego się kwiatu.
Jak konkretnie przebiegać będzie to rozwijanie, zależy przede wszystkim od tego, jak konkretnie złożone zostały liście tworzące kulę. Możliwe jest uzyskanie różnych rezultatów, niemniej jednak u podstawy każdego leżeć będzie ten sam, opisany powyżej, proces.
Jak parzyć kwitnącą herbatę
Sposób parzenia, czyli to jak patrzyć kwitnącą herbatę, zależy w dużej mierze od tego, na podstawie jakich liści została ona przygotowana. Jak wiadomo, herbatę czarną parzy się w wyższej temperaturze niż np. herbatę zieloną – i takie same reguły mają zastosowanie w przypadku herbaty kwitnącej.
Co najważniejsze w tym, jak parzyć herbatę kwitnącą, jest to, aby robić to w przezroczystym czajniczku lub dzbanku. Inaczej nie będzie można cieszyć się efektownym, wizualnym spektaklem. Owszem, herbata wciąż smakowałaby znakomicie, ale… nie tylko o to w tym wypadku przecież chodzi.
- Przygotuj naczynie z przezroczystymi ściankami, najlepiej dzbanek lub czajnik.
- Włóż do środka kulę kwitnącej herbaty.
- Podgrzej wodę do odpowiedniej temperatury (95°C w przypadku herbaty czarnej, 70-80°C w przypadku herbat zielonych).
- Zalej kulę wodą i odczekaj kilka minut (od 3 do 7-9 w zależności od kuli).
- Rozlej napar do filiżanek i delektuj się smakiem.
Jedną kulę kwitnącej herbaty można zalewać wodą kilkukrotnie. Pamiętać należy o tym, aby – dla uzyskania idealnego aromatu – z każdym kolejnym zalaniem używać nieco mniej wody i czekać na zaparzenie trochę dłużej.
Jak uzyskać optymalną temperaturę wody? Niektóre czajniki elektryczne wyposażone są w funkcję wyłączającą podgrzewanie w odpowiednim momencie – to najprostsze rozwiązanie. Innym – może mniej precyzyjnym, ale za to dostępnym dla każdego – sposobem jest zagotowanie wody w normalny sposób i odczekanie aż nieco przestygnie (kilku chwil w przypadku herbat czarnych, kilku minut – w przypadku herbat zielonych).