Osteria - książka o kuchni włoskiej to niezbędnik każdego kucharza, który chce poznać tajniki włoskiej kuchni prosto ze źródła. Autor książki przeczesywał wiejskie krajobrazy każdego regionu Włoch, aby zebrać i podzielić się najlepszymi tradycyjnymi przepisami z osterii, skromnych lokalnych tawern, które zachowują dziedzictwo prawdziwej włoskiej kuchni. Ta książka kucharska jest kulminacją tych badań - 1000 fascynujących przepisów, które dzięki rustykalnym składnikom zachwycają niemal każdego miłośnika jedzenia.
W książce, szefowie kuchni włoskich osterii dzielą się swoją wiedzą na temat lokalnych składników, których warto poszukać, technik gotowania, które różnią się w zależności od regionu (a nawet miasta) oraz uroczych zwyczajów kulinarnych. Od pizzy kukurydzianej z cykorią i parmezanem po żeberka wieprzowe z kapustą i grzybami - to znakomicie wyjątkowe włoskie jedzenie, idealne na codzienne rodzinne posiłki i uczty. Każda receptura jest oznaczona regionem pochodzenia. Osteria to wspaniała książka z przepisami nadająca się idealnie zarówno na prezent dla kucharza profesjonalnego jak i dla amatora i miłośnika włoskich smaków.